Mjekët paralajmërojnë: Ky lloj ilaci shkatërron mëlçinë tuaj

Para se të fillojmë me këtë artikull, do të doja t’ju bëja një pyetje të thjeshtë – a e dini se çfarë është dështimi akut i mëlçisë ?! Ne mund t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje për ju: Dështimi akut i mëlçisë është një gjendje e pazakontë në të cilën përkeqësimi i shpejtë i funksionit të mëlçisë rezulton me koagulopati, zakonisht me një raport ndërkombëtar të normalizuar dhe ndryshim në gjendjen mendore (presion në tru) të një personi. Gjithashtu mund të shkaktojë gjakderdhje të tepruar.

Acetaminopen kunder dështimi akut i mëlçisë?
Sipas statistikave të fundit, ky medikament ka shkaktuar më shumë se 2,600 hospitalizime, 56,000 vizita në dhomën e urgjencës dhe rreth 460 vdekje në vit. Kjo është me të vërtetë shokuese. Ky përbërës është i përfshirë në shumë ilaçe kundër drogës, si Tylenol, NyQuil, Excedrin dhe Theraflu.

Kini kujdes, sepse edhe në doza të ulëta, marrja e acetaminopenit për një kohë më të gjatë mund të dëmtojë trupin tuaj dhe të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Dhe, shumica e overdozave të acetaminopenit kanë ndodhur kur njerëzit përdorin disa ilaçe acetaminofen në një kohë, si marrja e një ilaçi të ftohtë dhe një ilaç kundër dhimbjeve në të njëjtën kohë.

Unë me të vërtetë mendoj se ju do të tronditeni kur t’ju themi se ky përbërës është toksik për mëlçinë. Një studim i kohëve të fundit, i botuar në Journal of American Medical Association, ka zbuluar se edhe nëse ju merrni acetaminophen (siç është përshkruar), ajo mund të dëmtojë ende mëlçinë tuaj. Ka pasur 145 pjesëmarrës të shëndetshëm të ndarë në 3 grupe. Pjesëmarrësve nga grupi i parë iu dha kombinimi acetaminofen / opioid; i dyti vetëm acetaminophen dhe pjesëmarrësit nga grupi i fundit morën një placebo.

Rezultatet?
Pjesëmarrësit në këtë studim kanë marrë dozën e rekomanduar të acetaminophen. Pas 2 javësh, rezultatet e këtij studimi treguan se nivelet e një enzime më të rëndësishme të mëlçisë në pjesëmarrësit nga dy grupet që morën acetaminopen u rriten dukshëm – nga 31 në 44%. Kjo tregoi se ky medikament po dëmtonte mëlçinë.

E verteta e shemtuar!
Me lehtësi mund të themi se acetaminopeni është një nga barërat më të rrezikshme në treg sot. Dhe, për fat të keq, është e pranishme në shumicën e familjeve. Çdo vit, ka më shumë se 100,000 thirrje në qendrat e kontrollit të helmeve në të gjithë SHBA-të, të shkaktuara nga acetaminopeni. Ekspertët paralajmërojnë, duke marrë këtë ilaç me alkool rrit rrezikun, si duke marrë Tylenol ose një pilulë dhimbjeje koke. Ky kombinim i rrezikshëm ka provuar të rrisë shanset e dëmtimit të veshkës me 123%. Dhe, shumë ilaçe që përfshijnë këtë përbërës të rrezikshëm konsumohen nga miliona, sepse ato janë bërë për qëllime të ndryshme, si trajtimi i dhimbjeve të kokës, dhimbjes së muskujve, dhimbjes se shpines, të ftohtët dhe të gripit etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *