Kur komandantët i shkelin çlirimtarët, mashtruesit bëhen heronj

UCK

Agron Halitaj

Historitë e luftës edhe sot rrëfehen me ndjesi nga ata që i kanë kaluar ato ditë të vështira në Kosovë, qoftë me pushkë në dorë, qoftë duke qëndruar me popullatën civile. Në këto rrëfime flitet me emra se kush e ka kapur pushkën, kush ka komanduar, kush ka dhënë bukë e ku e kanë pasur shtabin luftëtarët.

Ndonëse janë bërë mbi 17 vite së frymuari në liri, nuk ka tamam veteran që nuk e di se me kë ka luftuar, nën komandën e kujt ka qenë, kë e ka pasur nën komandë, se me kë ka qenë që nga fillimi, kush u është bashkuar më vonë e kush nuk i ka shkuar deri në fund luftës – për arsye nga më të ndryshmet.

Pra, gjithçka është e ditur! Kosova është e vogël!

Por, sot na del se numri i veteranëve luftëtarë që kanë aplikuar për ta marrë statusin ligjor është 46.230, apo trefish më shumë se që llogariteshin menjëherë pas luftës, apo – më konkretisht – trefish më shumë se që kanë thënë vet komandantët.

Kur pushteti para katër vjetësh e krijoi Komisionin për regjistrimin e kategorive të luftës, ideja ishte që të bëhej një pastrim i listave. Vetëm për një vit, Qeveria i shpenzoi rreth 200 mijë euro për shpenzimet e Sekretariatit të këtij Komisioni dhe në fund rezultati doli i papritur. Lista jo që nuk u zvogëlua, por u fry tej mase me emra njerëzish që nuk e kanë kapur pushkën me dorë, që luftën e kanë parë në televizor, që kanë qenë fëmijë asokohe, apo që kanë kryer ndonjë shërbim për komandantët në kohë lufte.

Me këtë akt, disa prej komandantëve u dhanë goditjen më të madhe atyre që vërtet meritojnë ta kenë një trajtim dinjitoz nga shoqëria e shteti, atyre që nuk ngarendën ta gllabërojnë pasurinë e përbashkët dhe atyre që nuk u shtynë me bërryla për të fituar status në shoqëri në emër të kontributit të dhënë për çlirim.

A ka turp më të madh që, sot në paqe, të viktimizohen ushtarët nga komandantët? A nuk është turp që për shkak të komandantëve, Qeveria sot të mos gjejë mirëkuptim nga FMN-ja për t’u dhënë pensione meritore? Dhe, a ka turp më të madh që numri i vërtetë i ushtarëve të UÇK-së të kërkohet të nxirret nga EULEX-i?

Kjo ka për të ndodhur, sepse pakënaqësitë janë rritur. Shumë nga ata djem që kanë luftuar, nuk mund ta pranojnë të jenë në një listë me ata që s’i kanë parë kurrë në front. Ata, ushtarë të dikurshëm e të ndershëm, më lehtë heqin dorë nga beneficionet që u garanton shteti me ligj, sesa të jenë bashkë me njerëz që sot dyshohen se e kanë blerë statusin e veteranit.

Askush nuk mund ta dëmtojë imazhin e luftës së UÇK-së sa e kanë dëmtuar ata komandantë që i kanë futur në një thes çlirimtarët dhe mashtruesit.

Kosova edhe ashtu do të regjistrohet si rast unik në botë ku procesi i verifikimit të luftëtarëve ka zgjatur më shumë se që ka zgjatur vetë lufta!

You must be logged in to post a comment Login

Contact Form Powered By : XYZScripts.com