Studimet e fundit KONFIRMOJNE se KETO janë shaktarët kryesorë të kancerëve

Studimet e fundit konfirmojnë se ushqimet e përpunuara dhe përbërësit toksikë janë shaktarët kryesorë të kancerëve KONFIRMOJNE

Një studim i publikuar kohët e fundit nga Kanadaja tregoi se sasia totale e normave të kancerit që mund të lidhet me jetesën dhe faktorët e mjedisit është e konsiderueshme, pothuajse 41 përqind.

Sipas hulumtuesve, “Ne studiuam përmbledhjen e vlerësimeve të rrezikut të popullatës që i atribuohen 24 faktorëve të rrezikut (pirja e duhanit [si pasiv dhe aktiv], mbipeshë dhe obezitet, aktivitet fizik i pamjaftueshëm, dieta [konsumimi i papërshtatshëm i frutave dhe perimeve, futja e papërshtatshme e fibrave, konsumi i kripës, kalcium joadekuat dhe marrja e vitaminës D], alkooli, hormonet [kontraceptivët oralë dhe terapia hormonale], infeksionet [virusi Epstein-Barr, viruset e hepatitit B dhe C, papillomavirusi i njeriut, Helicobacter pylori] rrezatimi ultravjollcë artificial, nënproduktet e dezinfektimit të radonit dhe ujit) duke kombinuar vlerësimet e rrezikut të popullsisë që i atribuohen secilit prej 24 faktorëve që ishin vlerësuar më parë “.

Studiuesit zbuluan se 40.8 përqind e rasteve të kancerit mund t’i atribuohen faktorëve të lartpërmendur 24. “Pirja e duhanit të duhanit ishte përgjegjës për barrën më të madhe të kancerit, duke llogaritur rreth 15.7 përqind të të gjitha rasteve të kancerit të incidenteve (2.485 raste), pasuar nga pasiviteti fizik dhe pesha e tepërt trupore, të cilat ishin përgjegjëse për rreth 7.2 përqind dhe 4.3 përqind të kancerit të incidentit rasteve, respektivisht. ” Faktorët e tjerë ishin përgjegjës për më pak se katër për qind të rasteve të kancerit të incidentit secili. Studiuesit zbuluan se kombinimi me stërvitjen dhe përpjekjet e vetëdijshme për të shmangur faktorët mjedisorë të kancerit, sëmundja është e parandalueshme.

Gjithashtu përfshirë në studim është njohja e madhe se një pjesë e madhe e asaj që konsiderohet si një dietë e keqe është përfshirja e shumë sheqernave, e cila është e zakonshme në shoqërinë e sotme. Në ditët e sotme, 80 për qind e të gjitha produkteve të paketuara përmbajnë një formë fruktoze.

Edhe marrja e shumë yndyrnave nuk është e mirë për trupin. Në fakt, një studim i korrikut 2017 i botuar në Journal of Clinical Oncology tregoi se konsumimi i ngopur i yndyrës lidhet me rrezikun e kancerit të mushkërive në duhanpirësit dhe atyre që kanë lënë duhanin për 10 vitet e fundit. Në anën tjetër, karrat e ngrira dhe të hahet mund të rrisin rrezikun e kancerit të pankreasit dhe të gjirit.

Sipas dietës së Hong Kongut Sally Shi-Po Poon, “ushqime të përpunuara” mund të thuhet se përfaqësojnë ndonjë ushqim që është ndryshuar nga gjendja e tij natyrore në një farë mënyre, për hir të lehtësisë.

Ushqimet e zakonshme të përpunuara përfshijnë drithërat për mëngjes, perimet e konservuara dhe të ngrira, bukë, makarona, ushqime të këndshme si crisps dhe biskota, ushqime me mikrovalë ose ushqime të lexuara për të ngrënë, bukë, vajra, mish të përpunuara si mishi i drekës dhe pije të tilla si kafe, lëng dhe qumësht.

Megjithatë, jo të gjitha ushqimet e përpunuara janë të keqija, tha Poon. Për shembull, qumështi duhet të pasterizohet, prandaj ndryshohet nga gjendja e tij natyrore, për të hequr bakteret e dëmshme nga kushtetuta e saj. Nga ana e tij, themeluesi i Dizajnit të Shëndetësisë dhe dietisti i lartë Vin Ip tha se disa ushqime të përpunuara nuk janë të dëmshme për shëndetin tuaj, duke vënë në dukje: “Ushqimet e përpunuara minimalisht janë pothuajse identike me ushqimet e papërpunuara dhe prandaj janë të pranueshme për të përfshirë në dietën tonë”

News Reporter